Nyt parti vil bekæmpe magtelite
PDF Udskriv Email

Den tidligere kuppede præsident Manuel Zelaya står i spidsen for nyt politisk parti i Honduras, som vil tage magten fra landets økonomiske elite.

I Honduras har et nyt politisk parti set dagens lys.

 

Partiet, som kommer til at hedde Frente Amplio – den brede front – har ét overordnet mål: Det skal være slut med den lille privilegerede overklasses dominans af samfundet.

– Oligarkiet har vist, at det ikke vil have demokrati, og at det er villigt til at bruge magt for at holde fast i deres privilegier, siger tidligere præsident Manuel Zelaya ifølge nyhedsbureauet AP.

Zelaya blev kuppet af højrefløjen og militæret i 2009, netop som han ville gennemføre en vejledende folkeafstemning om oprettelse af en grundlovgivende forsamling. Forsamlingens formål var at omskrive forfatningen, så magten ville blive fordelt mere ligeligt i befolkningen.

At ændre forfatningen i en mere demokratisk retning, som det er sket for nyligt i blandt andet Ecuador, er et af Frente Amplios konkrete mål.

– Med mindst 500.000 underskrifter bag os vil vi kræve af den honduranske stat, at den forpligter sig til at nedsætte en grundlovgivende forsamling, siger Zelaya ifølge den latinamerikanske nyhedsstation Telesur.

Den politiske bevægelse Modstandsfronten mod kuppet, som blandt andet består af faglige aktivister, arbejdere, bønder og studerende har nu endelig godkendt dannelsen af Frente Amplio, og det anses af iagttagere, som den sidste vigtige forhindring frem mod at danne et egentligt partiet.

Zelaya og hans tilhængere slår imidlertid fast, at det nye parti ikke vil erstatte Modstandsfronten, men at partiet netop er skabt på baggrund af Modstandsfrontens koordinerede modstand mod kupregeringen.

Det nye parti vil forsøge at få kørt Manuel Zelayas kone Xiomara Castro de Zelaya i stilling som kandidat til præsidentposten ved valget i 2014, skriver den honduranske netavis hondudiario.com.

ManuelZelaya blev i tiden op til kuppet i 2009 anklaget af højrefløjen og hans eget Liberale Parti for at have for tætte forbindelser til de socialistiske regeringer i Cuba og Venezuela. Blandt andet via den alternative økonomiske og sociale samarbejdsorganisation ALBA, som kupregeringen trak Honduras ud af efter kuppet.

Zelaya kalder det nye partis politiske platform for »liberal pro-socialisme«.

– Vi er i færd med at konstruere en front med en filosofi, der baserer sig på demokratisk socialisme. En liberal pro-socialisme og en politik, som vil lede landet i de næste 50 år. Vi opbygger en ny politisk æra, siger Zelaya ifølge Hondidiario.com.

Frente Amplio har endnu ikke et færdigt politisk program.

 

Dagbladet Arbejderen, den 5. juli 2011